WARZYWA STRĄCZKOWE
Właściwości |
Nazwa plemienia: | WARZYWA STRĄCZKOWE |
Skrót: | STRĄCZ |
Liczba członków: | 1 |
Punkty 40 najlepszych graczy | 1.830 |
Liczba punktów (ogólnie): | 1.830 |
Średnia punktów: | 1.830 |
Ranking: | 78 |
Pokonani przeciwnicy: |
388.493 (46.)
|
» Akta plemienne (strona zewnętrzna) |
Członkowie plemienia
Nazwa |
Ranking |
P. |
Ranking globalny |
Wioski |
CS1.6
|
1 |
1,830 |
1144 |
1 |
|
 |
Opis |
Rośliny strączkowe, motylkowe grubonasienne – rośliny z rodziny bobowatych (motylkowatych) o dużych nasionach uprawiane jako rośliny pastewne, jadalne i dostarczające surowca do przemysłu spożywczego. Uprawiane są dla nasion, paszy i jako zielony nawóz. Ponieważ tak jak inne motylkowe współżyją z bakteriami brodawkowymi – wiążą wolny azot. Pozostawiając go w glebie poprawiają jej żyzność i właściwości fizyczne. Dlatego są też często uprawiane jako przedplon. Do roślin strączkowych zaliczane są jare rośliny jednoroczne. Klasyfikowane odrębnie wieloletnie rośliny motylkowe, zwane są drobnonasiennymi i uprawiane są głównie jako rośliny pastewne
STRĄCZ & LIŚĆ & OKOP
Jeśli masz pytanie, skieruj się do DOONICAA |
|
|