WARZYWA STRĄCZKOWE
Właściwości |
Nazwa plemienia: | WARZYWA STRĄCZKOWE |
Skrót: | STRĄCZ |
Liczba członków: | 49 |
Punkty 40 najlepszych graczy | 15.610 |
Liczba punktów (ogólnie): | 17.390 |
Średnia punktów: | 355 |
Ranking: | 42 |
» Akta plemienne (strona zewnętrzna) |
Członkowie plemienia
|
 |
Opis |
Rośliny strączkowe, motylkowe grubonasienne – rośliny z rodziny bobowatych (motylkowatych) o dużych nasionach uprawiane jako rośliny pastewne, jadalne i dostarczające surowca do przemysłu spożywczego. Uprawiane są dla nasion, paszy i jako zielony nawóz. Ponieważ tak jak inne motylkowe współżyją z bakteriami brodawkowymi – wiążą wolny azot. Pozostawiając go w glebie poprawiają jej żyzność i właściwości fizyczne. Dlatego są też często uprawiane jako przedplon. Do roślin strączkowych zaliczane są jare rośliny jednoroczne. Klasyfikowane odrębnie wieloletnie rośliny motylkowe, zwane są drobnonasiennymi i uprawiane są głównie jako rośliny pastewne
STRĄCZ & LIŚĆ
Jeśli masz pytanie, skieruj się do DOONICAA |
|
|